Shiatsu

Shiatsu is kortgezegd een Japanse geneeswijze, gebaseerd op de eeuwenoude Chinese meridiaanleer. De basisgedachte van shiatsu is dat er een goede mate van gezondheid is wanneer lichaam en geest in balans zijn en de energie in het lichaam vrij doorstroomt en goed is verdeeld. 

De mens is deel van de natuur en leeft tussen de energie van de hemel (yang = krachtige energie) en de energie van de aarde (yin = zachte energie) en probeert daar zijn eigen balans in te vinden. Yin en Yang vormen samen alle energieën waar het leven uit bestaat. Er is een constante wisselwerking tussen die twee krachten. Gedurende het leven van een mens zijn er vele invloeden die de balans positief of negatief kunnen beïnvloeden. 

Belangrijke pijlers voor gezond leven zijn: allereerst geboren worden met goede genen. Daarnaast kan, ook bij minder geluk met het genenpakket, goede zelfzorg, in de vorm van gezond eten, goed ademen, goed bewegen, op tijd rust nemen en met een positieve instelling in het leven staan, veel bijdragen aan onze gezondheid en een gevoel van welbevinden.

Maar in onze hectische maatschappij wordt vaak veel van ons gevraagd.   Zowel in werk als privé kan de druk hoog zijn en gaan we vaak door zonder aandacht voor wat ons lichaam ons vertelt. Het begint meestal met klein ongemak als meer vermoeidheid, wat hoofdpijn, en diverse vage klachten. Wanneer aandacht uitblijft kunnen ernstiger klachten ontstaan. Het is van belang op tijd rust te nemen en stil te staan bij wat je lichaam je vertelt.

Shiatsu kan daarbij behulpzaam zijn. Deze manuele therapie activeert de zelfhelende kracht van het lichaam waardoor een disbalans kan worden hersteld. Tijdens een sessie wordt men zich meer bewust van het eigen lichaam, hoe het aanvoelt en misschien ook waardoor dat zo is. 

Shiatsu wordt meestal gegeven op een futon ( Japanse dikke, katoenen mat) op de grond. Met de handen, duimen, ellebogen wordt druk gegeven op energiebanen en punten.  Ook manipulatie van gewrichten en strekkingen helpen geblokkeerde energie vrij te maken en energie aan te vullen op plaatsen waar een tekort is ontstaan. 

Bijna altijd wordt shiatsu ervaren als weldadig en helpt het diverse klachten te verlichten of op te heffen. Ontspannend is het eigenlijk altijd. 

Shiatsu is geen vervanging voor reguliere geneeswijzen maar het kan er wel een goede aanvulling op zijn.